ISO 22000 – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

 

Pomoc konsultantów z Centrum Doradczo Szkoleniowego MALON w opracowaniu i wdrożeniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zintegrowanego z zasadami GHP/GMP – Good Hygienic/ Manufacturing Practice (Dobra Praktyka Higieniczna/ Produkcyjna), HACCP– Hazard Analysis and Critical Control Point (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) według wymagań ISO 22000 składa się z następujących etapów:

  • Przeprowadzenie auditu stanu zerowego na zgodność z normą ISO 22000 oraz przegląd działań prowadzonych w ramach programów dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych zalecanych w Codex Alimentarius i Prawie Żywnościowym

    Wyniki auditu przedstawione w Raporcie zawierają wykaz wszelkich rozbieżności z wymaganiami normy ISO 22000 i przepisów prawa żywnościowego oraz słabych i mocnych stron oraz zagrożeń i szans w działalności Organizacji w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności (analiza SWOT);

  •  

  • Szkolenie kadry i pracowników Przedsiębiorstwa z zakresu wymagań normy ISO 22000, oraz metodyki budowy i wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności w Firmie.

    Wyjaśnienie kolejnych działań koniecznych dla wdrażania systemu oraz jego naczelnych zasad. W czasie trwania umowy pracownicy firmy szkoleni są z zasad GHP, GMP, HACCP (Codex Alimentarius), wymagań prawa żywnościowego oraz zagrożeń bezpieczeństwa żywności i zapobiegania im;

  •  

  • Określenie odpowiedzialności i uprawnień

    Określenie, udokumentowanie i zakomunikowanie zakresów obowiązków i uprawnień pracowników mających wpływ na bezpieczeństwo żywności w celu zapewnienia skuteczności funkcjonowania i utrzymywania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (w szczególności kierownika oraz poszczególnych członków zespołu BŻ). Określenie odpowiedzialności i uprawnień do inicjowania i zapisywania działań;

  •  

  • Opracowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności Organizacji

    Określenie wraz z Najwyższym Kierownictwem oraz udokumentowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności Przedsiębiorstwa z uwzględnieniem zaangażowania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego z uwzględnieniem specyfiki danej Organizacji w tym wymagań prawnych i komunikacji.

  •  

  • Określenie planowania bezpiecznych wyrobów/ usług, opracowanie i wykonanie:

    • programów wstępnych PRP;
    • opisu właściwości wyrobu.
      • identyfikacja surowców;
      • identyfikacja wyrobów gotowych;
      • identyfikacja sposobów wykorzystania produktów końcowych (zamierzone i niezamierzone spodziewane użycie);
    • schematów procesów;
    • analizy, identyfikacja zagrożeń;
    • określenia akceptowalnych poziomów;
    • szacowania ryzyka zagrożeń;
    • dokonanie wyboru i oceny środków nadzoru (zapobiegawczych);
    • ustanowienia operacyjnych programów wstępnych.(OPRP)
       
      UWAGA:

      • Podejście pierwsze: Konsultant przygotowuje dokumentację ww obszaru na podstawie informacji uzyskanych podczas wizyt w Organizacji i wywiadów z odpowiedzialnymi za dane działania pracownikami. Każdy nowo opracowany dokument jest weryfikowany i analizowany przez pracowników odpowiedzialnych za dany obszar oraz Konsultanta. Dopiero po uzyskaniu akceptacji pracowników i kierownictwa Konsultant rozpoczyna prace związane z wdrożeniem danego dokumentu (przeprowadzany jest instruktaż personelu);

      •  

      • Podejście drugie: Dokumenty są opracowywane przez pracowników wdrażającej system Organizacji na podstawie wskazań i informacji przekazywanych przez Konsultantów i Szkoleniowców CDS MALON. Opracowane dokumenty są weryfikowane przez konsultantów pod kątem wszelkiego rodzaju występujących w nich niedociągnięć i ich słabych stron. Na podstawie niniejszych uwag odpowiedzialni za opracowanie danego dokumentu dokonują stosownych zmian i poprawek.

      •  

    • Ustanowienie planu HACCP

      • identyfikacja Krytycznych Punktów Kontrolnych CCP;

      • określenie limitów krytycznych dla każdego Krytycznego Punktu Kontrolnego;

      • stworzenie systemu monitorowania Krytycznych Punktów Kontrolnych

      • określenie działań naprawczych po przekroczeniu wartości krytycznych dla każdego Krytycznego Punktu Kontrolnego;

      • wskazanie odpowiedzialności w zakresie monitorowania/ kontrolowania każdego Krytycznego Punktu Kontrolnego (CCP)
        o określenie miejsca zapisów z monitorowania/ kontrolowania
        Opracowywanie dokumentacji analogicznie jak w przypadku poprzedniego działania.

    •  

    • Określenie i udokumentowanie procesu realizacji bezpiecznych wyrobów/ usług, a w tym:

      • określenie systemu identyfikacji
      • przygotowanie skutecznego nadzoru nad niezgodnościami
        • działania naprawcze (korekcje, działania korygujące);
        • postępowanie z wyrobem potencjalnie niezgodnym;
        • wycofania wyrobów.
    •  

    • Opracowanie dokumentów systemowych (procedury, instrukcje, formularze) dotyczących obszarów:

      • nadzoru nad dokumentacją i zapisami systemu zarządzania;

      • postępowania z potencjalnie niebezpiecznymi wyrobami;

      • działań naprawczych;

      • wycofania wyrobów z rynku;

      • auditów wewnętrznych

        Opracowywanie dokumentacji analogicznie jak w przypadku poprzednich działań.

    •  

    • Przeprowadzenie i określenie metod weryfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

      • Sprawdzenie skuteczności kombinacji środków nadzoru;

      • Określenie sposobu nadzorowania monitorowania i pomiarów;

      • Określenie sposobu dokonywania oceny wyników indywidualnych weryfikacji oraz ich analizy;

      • Zapewnienie aktualizacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.

    •  

    • Przeprowadzenie auditu wewnętrznego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wdrożonego w Organizacji

      Wskazanie obszarów niezgodnych oraz nie w pełni efektywnych w stosunku do uregulowań (procedury, instrukcje, itp.). Przeanalizowanie przyczyn zidentyfikowanych problemów. Zaplanowanie działań oraz nadzorowanie ich realizacji wraz z oceną skuteczności (w przypadku zakończenia działań)

    •  

    • Przeprowadzenie przeglądu całego Systemu Zarządzania

      Ocena dotychczasowej skuteczności poszczególnych obszarów działania firmy, analiza wyników działań weryfikacyjnych, działań naprawczych i zapobiegawczych, analiza wyników działań aktualizacyjnych system, niezgodności i możliwości doskonalenia, ocena zaangażowania pracowników, analiza przydatności infrastruktury, ocena skuteczności komunikacji wewnętrznej i wymiany informacji.

    •  

    • Audit certyfikujący

      Gwarantujemy Państwu obecność konsultanta podczas auditu certyfikującego.
      Do obowiązków konsultantów Centrum Doradczo Szkoleniowego MALON będzie należało również ułatwienie komunikacji pomiędzy Państwa Przedsiębiorstwem, a jednostką certyfikującą.

     

    Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o. o. oferuje pomoc szkoleniową oraz konsultingową przy projektowaniu, wdrożeniu, weryfikacji oraz nadzorowaniu i doskonaleniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z wymaganiami normy ISO 22000.
     
    Ostatecznym celem pierwszych trzech działań (czyli: projektowania, wdrożenia i weryfikacji systemu) jest otrzymanie certyfikatu ISO 22000.
     
    Celem pozostałych dwóch działań (nadzorowania i doskonalenia systemu) jest pomoc w:

    • utrzymaniu certyfikatu ISO 22000 przez okres jego obowiązywania (m.in. poprzez przeprowadzanie okresowych auditów wewnętrznych, w tym mających na celu określenie stopnia gotowości do auditu nadzoru jednostki certyfikującej);

    •  

    • utrzymaniu tendencji ciągłego rozwoju Przedsiębiorstwa oraz jego działań mających na celu poprawę działań związanych z zarządzaniem Bezpieczeństwem Żywności.

     
     

    Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o. o.

    Wrocław, ul. Józefa Piłsudskiego 74, budynek NOT
    biuro@malongroup.pl
    tel. (71) 789 08 41 lub 604 20 90 431
    faks (71) 791 39 09


Back to Top

WAŻNY KOMUNIKAT

Szanowni Państwo,

Z przykrością informujemy, iż odnotowane zostały incydentalne próby podszywania się pod firmę Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o.o. i sprzedaży certyfikatów ISO.
W celu uwiarygodnienia swojej oferty osoba dzwoniąca wskazuje adres naszej strony internetowej: www.iso.org.pl, jako adres do weryfikacji.

Uprzejmie informujemy, że Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o.o. nie ma nic wspólnego z takimi praktykami i w naszej ocenie należy je traktować jako ewidentną próbę oszustwa i wyłudzenia.
W żadnym wypadku nie prowadzimy telefonicznej sprzedaży jakichkolwiek dokumentów.

Proszę mieć na uwadze, że oferowane w ten sposób certyfikaty są nieważne i nie będą honorowane przez inne organizacje lub Państwa kontrahentów.

Jednocześnie przypominamy, że w celu uzyskania certyfikatu ISO należy wdrożyć wybrany system zarządzania i podejść do niezależnego audytu przeprowadzanego przez Jednostkę Certyfikującą. Dopiero po pozytywnej rekomendacji Audytora i weryfikacji dokumentacji uzyskają Państwo legalny certyfikat.

Jednocześnie pragniemy zapewnić, że podejmujemy wszelkie niezbędne kroki prawne w celu zablokowania dalszego podszywania się pod naszą firmę i prowadzenia nieuczciwych działań.

Rzetelne informacje na temat naszej oferty i działań, które są konieczne do wykonania by otrzymać stosowny certyfikat uzyskają Państwo kontaktując się z naszym biurem:

Tel. (71) 789 08 41
Kom. 604 20 90 43
E-mail: biuro@malongroup.pl

WAŻNY KOMUNIKAT

Szanowni Państwo,

Z przykrością informujemy, iż odnotowane zostały incydentalne próby podszywania się pod firmę Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o.o. i sprzedaży certyfikatów ISO.
W celu uwiarygodnienia swojej oferty osoba dzwoniąca wskazuje adres naszej strony internetowej: www.iso.org.pl, jako adres do weryfikacji.

Uprzejmie informujemy, że Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o.o. nie ma nic wspólnego z takimi praktykami i w naszej ocenie należy je traktować jako ewidentną próbę oszustwa i wyłudzenia.
W żadnym wypadku nie prowadzimy telefonicznej sprzedaży jakichkolwiek dokumentów.

Proszę mieć na uwadze, że oferowane w ten sposób certyfikaty są nieważne i nie będą honorowane przez inne organizacje lub Państwa kontrahentów.

Jednocześnie przypominamy, że w celu uzyskania certyfikatu ISO należy wdrożyć wybrany system zarządzania i podejść do niezależnego audytu przeprowadzanego przez Jednostkę Certyfikującą. Dopiero po pozytywnej rekomendacji Audytora i weryfikacji dokumentacji uzyskają Państwo legalny certyfikat.

Jednocześnie pragniemy zapewnić, że podejmujemy wszelkie niezbędne kroki prawne w celu zablokowania dalszego podszywania się pod naszą firmę i prowadzenia nieuczciwych działań.

Rzetelne informacje na temat naszej oferty i działań, które są konieczne do wykonania by otrzymać stosowny certyfikat uzyskają Państwo kontaktując się z naszym biurem:

Tel. (71) 789 08 41
Kom. 604 20 90 43
E-mail: biuro@malongroup.pl