ISO 22000 – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Pomoc konsultantów z Centrum Doradczo Szkoleniowego MALON w opracowaniu i wdrożeniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zintegrowanego z zasadami GHP/GMP – Good Hygienic/ Manufacturing Practice (Dobra Praktyka Higieniczna/ Produkcyjna), HACCP– Hazard Analysis and Critical Control Point (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) według wymagań ISO 22000 składa się z następujących etapów:
Przeprowadzenie auditu stanu zerowego na zgodność z normą ISO 22000 oraz przegląd działań prowadzonych w ramach programów dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych zalecanych w Codex Alimentarius i Prawie Żywnościowym
Wyniki auditu przedstawione w Raporcie zawierają wykaz wszelkich rozbieżności z wymaganiami normy ISO 22000 i przepisów prawa żywnościowego oraz słabych i mocnych stron oraz zagrożeń i szans w działalności Organizacji w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności (analiza SWOT);
Szkolenie kadry i pracowników Przedsiębiorstwa z zakresu wymagań normy ISO 22000, oraz metodyki budowy i wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności w Firmie.
Wyjaśnienie kolejnych działań koniecznych dla wdrażania systemu oraz jego naczelnych zasad. W czasie trwania umowy pracownicy firmy szkoleni są z zasad GHP, GMP, HACCP (Codex Alimentarius), wymagań prawa żywnościowego oraz zagrożeń bezpieczeństwa żywności i zapobiegania im;
Określenie odpowiedzialności i uprawnień
Określenie, udokumentowanie i zakomunikowanie zakresów obowiązków i uprawnień pracowników mających wpływ na bezpieczeństwo żywności w celu zapewnienia skuteczności funkcjonowania i utrzymywania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (w szczególności kierownika oraz poszczególnych członków zespołu BŻ). Określenie odpowiedzialności i uprawnień do inicjowania i zapisywania działań;
Opracowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności Organizacji
Określenie wraz z Najwyższym Kierownictwem oraz udokumentowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności Przedsiębiorstwa z uwzględnieniem zaangażowania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego z uwzględnieniem specyfiki danej Organizacji w tym wymagań prawnych i komunikacji.
Określenie planowania bezpiecznych wyrobów/ usług, opracowanie i wykonanie:
- programów wstępnych PRP;
- opisu właściwości wyrobu.
- identyfikacja surowców;
- identyfikacja wyrobów gotowych;
- identyfikacja sposobów wykorzystania produktów końcowych (zamierzone i niezamierzone spodziewane użycie);
- schematów procesów;
- analizy, identyfikacja zagrożeń;
- określenia akceptowalnych poziomów;
- szacowania ryzyka zagrożeń;
- dokonanie wyboru i oceny środków nadzoru (zapobiegawczych);
- ustanowienia operacyjnych programów wstępnych.(OPRP)
UWAGA:Podejście pierwsze: Konsultant przygotowuje dokumentację ww obszaru na podstawie informacji uzyskanych podczas wizyt w Organizacji i wywiadów z odpowiedzialnymi za dane działania pracownikami. Każdy nowo opracowany dokument jest weryfikowany i analizowany przez pracowników odpowiedzialnych za dany obszar oraz Konsultanta. Dopiero po uzyskaniu akceptacji pracowników i kierownictwa Konsultant rozpoczyna prace związane z wdrożeniem danego dokumentu (przeprowadzany jest instruktaż personelu);
Podejście drugie: Dokumenty są opracowywane przez pracowników wdrażającej system Organizacji na podstawie wskazań i informacji przekazywanych przez Konsultantów i Szkoleniowców CDS MALON. Opracowane dokumenty są weryfikowane przez konsultantów pod kątem wszelkiego rodzaju występujących w nich niedociągnięć i ich słabych stron. Na podstawie niniejszych uwag odpowiedzialni za opracowanie danego dokumentu dokonują stosownych zmian i poprawek.
Ustanowienie planu HACCP
identyfikacja Krytycznych Punktów Kontrolnych CCP;
określenie limitów krytycznych dla każdego Krytycznego Punktu Kontrolnego;
stworzenie systemu monitorowania Krytycznych Punktów Kontrolnych
określenie działań naprawczych po przekroczeniu wartości krytycznych dla każdego Krytycznego Punktu Kontrolnego;
wskazanie odpowiedzialności w zakresie monitorowania/ kontrolowania każdego Krytycznego Punktu Kontrolnego (CCP)
o określenie miejsca zapisów z monitorowania/ kontrolowania
Opracowywanie dokumentacji analogicznie jak w przypadku poprzedniego działania.
Określenie i udokumentowanie procesu realizacji bezpiecznych wyrobów/ usług, a w tym:
- określenie systemu identyfikacji
- przygotowanie skutecznego nadzoru nad niezgodnościami
- działania naprawcze (korekcje, działania korygujące);
- postępowanie z wyrobem potencjalnie niezgodnym;
- wycofania wyrobów.
Opracowanie dokumentów systemowych (procedury, instrukcje, formularze) dotyczących obszarów:
nadzoru nad dokumentacją i zapisami systemu zarządzania;
postępowania z potencjalnie niebezpiecznymi wyrobami;
działań naprawczych;
wycofania wyrobów z rynku;
- auditów wewnętrznych
Opracowywanie dokumentacji analogicznie jak w przypadku poprzednich działań.
Przeprowadzenie i określenie metod weryfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
Sprawdzenie skuteczności kombinacji środków nadzoru;
Określenie sposobu nadzorowania monitorowania i pomiarów;
Określenie sposobu dokonywania oceny wyników indywidualnych weryfikacji oraz ich analizy;
Zapewnienie aktualizacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Przeprowadzenie auditu wewnętrznego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wdrożonego w Organizacji
Wskazanie obszarów niezgodnych oraz nie w pełni efektywnych w stosunku do uregulowań (procedury, instrukcje, itp.). Przeanalizowanie przyczyn zidentyfikowanych problemów. Zaplanowanie działań oraz nadzorowanie ich realizacji wraz z oceną skuteczności (w przypadku zakończenia działań)
Przeprowadzenie przeglądu całego Systemu Zarządzania
Ocena dotychczasowej skuteczności poszczególnych obszarów działania firmy, analiza wyników działań weryfikacyjnych, działań naprawczych i zapobiegawczych, analiza wyników działań aktualizacyjnych system, niezgodności i możliwości doskonalenia, ocena zaangażowania pracowników, analiza przydatności infrastruktury, ocena skuteczności komunikacji wewnętrznej i wymiany informacji.
Audit certyfikujący
Gwarantujemy Państwu obecność konsultanta podczas auditu certyfikującego.
Do obowiązków konsultantów Centrum Doradczo Szkoleniowego MALON będzie należało również ułatwienie komunikacji pomiędzy Państwa Przedsiębiorstwem, a jednostką certyfikującą.
Centrum Doradczo Szkoleniowe MALON Sp. z o. o. oferuje pomoc szkoleniową oraz konsultingową przy projektowaniu, wdrożeniu, weryfikacji oraz nadzorowaniu i doskonaleniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z wymaganiami normy ISO 22000.
Ostatecznym celem pierwszych trzech działań (czyli: projektowania, wdrożenia i weryfikacji systemu) jest otrzymanie certyfikatu ISO 22000.
Celem pozostałych dwóch działań (nadzorowania i doskonalenia systemu) jest pomoc w:
utrzymaniu certyfikatu ISO 22000 przez okres jego obowiązywania (m.in. poprzez przeprowadzanie okresowych auditów wewnętrznych, w tym mających na celu określenie stopnia gotowości do auditu nadzoru jednostki certyfikującej);
utrzymaniu tendencji ciągłego rozwoju Przedsiębiorstwa oraz jego działań mających na celu poprawę działań związanych z zarządzaniem Bezpieczeństwem Żywności.
ISO 22000 – zmiany wynikające z nowych wymagań
Norma ISO 22000 łączy wymagania zawarte w systemie HACCP, dobrych praktyk produkcyjnych i dobrych praktyk higienicznych (GMP/GHP) oraz ISO 9001.
Wyznacza ona standardy dotyczące bezpieczeństwa żywności w obszarze, m.in. transportu, przetwarzania i magazynowania surowców i produktów żywnościowych. Ze względu na to, iż norma posiada charakter ogólny, można ją stosować do wszystkich organizacji łańcucha żywnościowego. Są to przede wszystkim:
- producenci żywności
- producenci dodatków do żywności,
- producenci opakowań,
- hurtownicy,
- firmy transportowe,
- hotele i restauracje,
- i inni.
Ze względu na wysokie tempo zmian w gospodarce europejskiej i światowej została zmieniona i wydana nowa norma 22000:2018-08. Poprzednia wersja normy wydana został w 2005 r.
Na dostosowanie się i wdrożenie nowych wymagań Organizacje mają czas do końca czerwca 2021 r.
Główne zmiany wprowadzone do nowego wydania:
Norma ISO 22000 wprowadza i wymaga silniejszego nacisku na Przywództwo, w tym zaangażowania najwyższego kierownictwa – aktywniejsze zaangażowanie i zwiększenie odpowiedzialności za skuteczność systemu.
- Wymaganie odnośnie dokładnego kontekstu organizacji:
- określenie czynników zewnętrznych i wewnętrznych mających istotny wpływ na Organizację i bezpieczeństwo żywności, np.: stare zabudowania, świadomość personelu, transport, itd.),
- określenie stron zainteresowanych (np.: klienci, dostawcy, pracownicy, organy kontroli państwowej) oraz ich wymagania (np.: terminowość dostaw, terminowa płatność faktur, rozwój zawodowy, przestrzeganie przepisów),
- określenie dokładnego zakresu systemu zarządzającego bezpieczeństwem żywności,
- określenie ryzyk i szans dla Organizacji, które mogą wpłynąć na zdolność systemu zarządzania do osiągnięcia zamierzonych celów, np.: awarie sprzętu komputerowego, nieodpowiednia infrastruktura, wykwalifikowana załoga.
- Zastosowanie procesowego podejścia – cykl PDCA:
- zastosowanie dwóch cykli – pierwszy do wdrożenia wymagań normy w całości Organizacji, a drugi przy wdrożeniu wymagań do pkt. 8.
- W rozbudowanym punkcie normy, odnoszącym się do działań operacyjnych zawarto wytyczne pokrywające się z zasadami HACCP, opisanymi w Codex Alimentarius.
- Dokładne i prostsze wyjaśnienie kluczowych pojęć.
- Aktualizacja terminów i definicji, które dotychczas uznawane były za potencjalnie mylące.
W nowej normie umożliwiono zastosowanie specyfikacji technicznej ISO/TS 22002 przy ustanawianiu Programu Warunków Wstępnych. Ponadto, uproszczono treść oraz wprowadzono dokładne wyjaśnienia dotyczące różnic pomiędzy Krytycznym Punktem Kontrolnym, Programem Wstępnym, a Operacyjnym Programem Wstępnym.
W celu ułatwienia wdrażania i zintegrowania z innymi systemami serii ISO wprowadzono najwyższego poziomu – oznacza to ujednolicenie formatu i zapewnienie spójności (ta sama struktura dokumentu ilość punktów).